OZNAKA – IZVORNO HRVATSKO

Savjet vizualnog označavanja hrvatskih proizvoda Hrvatske gospodarske komore na svojoj 46. sjednici, donio je odluke o dodjeli prava uporabe znaka “Hrvatska kvaliteta” za 4 proizvoda i dodjeli prava uporabe znaka “Izvorno hrvatsko” za 2 proizvoda. „Sisačka salama“ obrta Promes-Cvanciger iz Siska uvrštena je na listu proizvoda koji nose oznaku „Izvorno hrvatsko“. Dugogodišnji rad, znanje i ljubav pretočeni u taj proizvod okrunjeni su ovom prestižnom oznakom, oznakom vrhunske kvalitete i autohtonosti proizvoda. Oznaka ima posebnu vrijednost jer uključuje značajke tradicije ili razvojno istraživačkog rada te inovacija. Danas samo 112 proizvoda nosi znak Izvorno hrvatsko.

Sisačka salama tradicionalni je proizvod koji obilježava geografsko područje Posavine, od Sunje do Turopolja i širi se diljem Banovine i Moslavine. Plod je dugogodišnjeg iskustva starih sisačkih mesara, koji su svoj rad i znanje o preradi mesa prenosili s generacije na generaciju.
Salama je obilježena jednostavnošću preradbenog procesa, originalnom tradicionalnom recepturom, visokokvalitetnom domaćom mesnom sirovinom, klasičnim začinima, specijalnim načinom sušenja i dimljenja na manufakturni način, te na kraju sazrijevanjem uz blage vjetrove, karakteristične za sisačko-moslavačko područje. Suvremeni higijensko-tehnološki uvjeti proizvodnje osiguravaju vrhunsku gastronomsku kvalitetu izvornog domaćeg proizvoda.

Promes-Cvanciger je proizvodno, mesarski, trgovački obrt, dvadesetogodišnje tradicije, koji svoju preradu i proizvodnju mesa vrši u Sisku, dok sirovinu nabavlja isključivo na teritoriju Republike Hrvatske i to iz domaćeg uzgoja, s ciljem očuvanja kvalitete svojih proizvoda i ponude izvornog hrvatskog prehrambenog artikla. Kao takve, svoje proizvode distribuira putem vlastitih trgovina u Sisku, Petrinji, Hrvatskoj Kostajnici, Glini, Popovači i Novskoj. Kontinuirano povećava proizvodni kapacitet, proširuje poslovanje i maloprodajnu mrežu.

Svježim mesom i mesnim prerađevinama snabdijeva niz škola, vrtića, restorana, hotela i kuhinja raznih poduzeća, čime osim naše Županije, pokriva i dio središnje i južne Hrvatske s tendencijom širenja i na ostala područja.